933 poze   217646 vizite

z iepuri ingrasare

Ingrasarea iepurilor
Descriere album: Carnea de iepure fiind foarte hranitoare, gustoasa si usor de digerat, se pune problema, ca inainte de sacrificare, iepurii sa fie ingrasati.
Aceasta operatiune se face vara si toamna pina tirziu si se practica, de regula, la: iepurii scosi la reforma din efectivele matca; iepurii care nu intrunesc insusirile rasei respective (in cazul crescatoriilor de reproductie); masculii castrati; tineretul metis, chiar de la doua luni, bine dezvoltat, destinat obtinerii unei carni fragede si gustoase, care supus unei cresteri fortate timp de o luna poate ajunge la circa 2 kg (broiler).
Durata ingrasarii este de 20 zile pentru iepurii adulti si de 30 zile pentru tineretul (broiler) supus unui regim special de furajare.
In perioada de ingrasare, la iepurii adulti se poate obtine un spor de carne de 25—30% fata de greutatea initiala, iar la tineret, de 45—50%, observindu-se la exterior o rotunjire a corpului.
Iepurii destinati ingrasarii sint cazati in loturi mici (adulti cite 3 in boxa; tineri cite 5 in boxa), "dupa sex, greutate si starea de intretinere. Adaposturile destinate efectivelor supuse ingrasarii se instaleaza in locuri izolate, sub soproane semi-obscure si ferite de orice zgomot.
In perioada de ingrasare nu se recomanda sa se dea varza si ridichi, deoarece ele dau un gust neplacut carnii si produc diaree. In schimb, ramurile verzi, frunzele si faina de brad dau carnii o aroma si gust placut, asemanator vinatului.
Raportul nutritiv trebuie sa fie larg (1:7—8) la iepurii adulti, fiindca furajele bogate in hidrocarbonate (cartofi, uruieli, furaje verzi) indeplinesc la ingrasat rolul principal; la tineret, raportul nutritiv trebuie sa fie mijlociu (1:4—5). Pentru iepurii cu greutatea corporaia de 4 kg sint necesare 0,19—0,2 U.N. si 23—25 g P.D.; pentru tineret pasta umeda si grauntele se dau la discretie.
In hranirea iepurilor adulti, pe durata celor circa 20 zile de ingrasare se disting doua etape: in prima se reduc usor fibroasele (finurilej si masa verde si se maresc concentratele, iar in etapa urmatoare se inlocuieste mai mult finul si masa verde cu concentrate (in special uruiala de porumb), la care se adauga si plante aromate.
La tineretul in virsta de cel putin doua luni, bine dezvoltat, se urmareste ca, dupa o luna de ingrasare, sa se obtina iepuri (broiler) de circa 2 kg, Furajarea broileri lor se face in conditii cu totul speciale, administrindu-li-se ratia de furaje in 5 tainuri, dintre care si in timpul noptii.
Ingrasarea se face pe baza de pasta umeda (cu zer sau lapte tras) de cea mai buna calitate (cartofi fierti fara coaja + tarite de griu + faina de lucerna + faina de oase + sare). Restul furajelor necesare cresterii si ingrasarii rapide (fin, morcovi etc.) pot fi inlocuite cu furaje granulate (la discretie).
lata, de exemplu, cum se poate repartiza intr-o zi hrana iepurilor pusi la ingrasat:
dimineata — cartofi fierti cu tarite; la prinz ovaz boabe sau uruiala sub forma de pasta umeda, porumb fiert sau mazare muiata cu tarite etc.; la ora 16 — radacinoase cu plante aromate; seara — ovaz sau alte graunte; peste noapte se lasa la discrete fin sau ramuri verzi.
FURAJAREA IEPURILOR
Cele mai indicate pentru iepuri sunt furajele granulate, deoarece nu contin praf care irita mucoasa nazala si pot contribui la agravarea unor boli (daca sunt purtatori), precum pasteureloza.
Se pot face si furaje negranulate, respectand parametrii furajului, dar sunt destul de greu de realizat, deoarece solicita un grad inalt de tehnicitate; impedimentul major reprezentand printre altele si praful, iar ingestia de hrana este mai redusa decat la cel granulat. Pentru testarea furajului negranulat pe un anumit lot, se poate folosi un lot martor(de aceeasi varsta cu lotul testat) care sa fie hranit cu furaj granulat si se vor compara rezultatele obtinute cu cele doua loturi.
Un factor major de care trebuie tinut cont este echilibrul intre CB si PB, astfel ( celuloza bruta si proteina bruta):
-PB mai mic de 16% si CB mai mic de 12%- risc de diaree;
-PB mai mic de 16% si CB 12-15%- productie scazuta, dar securitate ridicata pentru diaree;
-PB>18% si CB 12-15%- risc de diaree;
-PB>18% si CB mai mic de 12%- diaree in majoritatea cazurilor;
-PB16-18% si CB 12-15%- reteta ideala pentru productie intensiva.
O nutritie deficitara poate favoriza aparitia de boli de natura parazitara, bacteriana, sau infectioasa, datorita carentelor ce apar.
In general iepuri valorifica destul de bine o gama larga de furaje, dar cele mai bune rezultate se obtin daca se utilizeaza furaje combinate complete, cerintele in energie metabolizanta(EM), proteina bruta(PB), aminoacizi (lizina, metionina, cistina, argina, triptofan), celuloza bruta(CB) si grasimi brute(GB) ar fi :
-tineret 4-12 saptamani-EM 2400 kcal/kg; PB 15%,;lizina 0,6%, argina 0,9%,triptofan 0,18% metionina+cistina 0,5%;CB 14%; GB 3%;
-femele in lactatie- EM 2600 kcal/kg; PB 18%; lizina 0,75%, argina 0,8%,triptofan 0,22% metionina+cistina 0,6%;CB 12%;GB 5%;
-femele gestante si reproducatori- EM 2400 kcal/kg; PB 15%,;lizina 0,6%, argina 0,9%,triptofan 0,18% metionina+cistina 0,5%;CB 14%; GB 3%;
Deoarece furajarea diferentiata este mai greu de realizat, se poate folosi furaj unic pentru toate categoriile mentionate :
- EM 2400 kcal/kg; PB 17%,;lizina 0,7%, argina 0,9%,triptofan 0,2% metionina+cistina 0,6%;CB 14%; GB 3%.

In lucrare lui Marian Burada "Proiect tehnologic pentru cresterea iepurilor de casa" proportiile ar fi:
pentru femele in lactatie
orz 5
ovaz 16
faina grau 10,4
srot floarea soarelui10
tarate de grau 8
lucerna uscata 42,3
premix colina 1,2
carbonat de calciu 0,4
fosfat dicalcic 1,5
sare 0,2
lapte praf 2
grasime 1
zoofort vitaminic 1
zoofort mineral 1

1. Reteta de nutret combinat universal


Pentru iepurele de casa adult, de prasila, in pauza de reproductie ; pentru mascul de reproductie in activitatea sexuala si pentru femela gestanta ; pentru femela cu pui sugari ; pentru iepurasi in varsta de 21-60 de zile si peste 60 de zile:

Rp/Porumb uruit 20% ;
orz uruit 20 ;
mazare furajera uruita 5 ;
tarate de grau 12 ;
srot de floarea soarelui 6 ;
lapte praf 10 ;
faina de carne 3,5 ;
sare 0,5 ;
ovaz boabe 23 ;
Total 100%.

Din acest nutret combinat se administreaza, pe zi si pe cap de animal ( ratia zilnica) :

100 de grame pentru iepurele adult de prasila in pauza de reproductie ;
150 de grame pentru iepuroaica gestanta si iepuroiul in activitate de reproductie ;
200 de grame pentru iepuroaica in lactatie ;
30 de grame pentru iepurasul in varsta de 21-40 de zile ;
60 de grame pentru iepurasul de 41-60 de zile ;
100 de grame pentru iepurasul de peste 60 de zile.

Indicatie: In competenta retetei se poate adauga lucerna verde sau fan. De asemenea, dupa posibilitati, se recomanda un premix mineral si vitamine (2%).

2. Retete (franceze) de nutret combinat pentru iepurii de casa pusi la ingrasat

Rp/Ovaz uruit 24 ;
orz uruit 30 ;
tarate de grau 35 ;
faina de carne 7,5 ;
mangal (carbune de leme) 3 ;
sare 0,5.
Recomandare:

Reteta se poate completa cu cartofi fierti, napi sau alte sortimente existente in gospodarie, precum si premixuri.

- Rp/Orz uruit 50 ; tarate de grau 40 ; faina de carne 7 ; mangal 2,5 ; sare 0,5.


3. Reteta (franceza) de nutret combinat pentru femela in lactatie

Rp/Ovaz uruit 40 ;
tarate 34 ;
lucerna (fan) macinata 15 ;
faina de carne 8 ;
mangal 2,5 ;
sare 0,5.
4. Retete (franceze) de nutret combinat pentru femela gestanta

Rp/Ovaz uruit 50 ; tarate de grau 37 ; srot de floarea-soarelui 5 ; faina de carne 5 ; mangal 2,5 ; sare 0,5.
Rp/Tarate de grau 35 ; orz uruit 30 ; ovaz uruit 24 ; faina de carne 7,5 ; mangal 2,5 ; sare 0,5.
Rp/Ovaz uruit 50 ; tarate de grau 25 ; lucerna (fan) macinata 12 ; faina de carne 8 ; mangal 3 ; cochilii de scoici sau de melci, macinate 1,5 ; sare 0,5.

Recomandare: Reteta se poate combina cu 2% untura de peste sau premix vitaminic si mineral.


5. Reteta de nutret combinat pentru ratia de intretinere

Rp/Lucerna (fan) macinata 40 ; tarate 35 ; orz uruit 12 ; porumb uruit 11 ; faina de oase 1 ; sare 1.
6. Reteta de nutret combinat din furaje concentrate simple

Rp/Orz sau ovaz boabe 50 ; uruieli amestecate 50 : ( de orz 50 ; porumb 25 ; tarate de grau 15 ; mazare furajera 10).
Nota. Raportul energetic al retetei este 1 : 6,9 avand 12,6% proteina digestibila.

7. Reteta de nutret combinat pentru iepuri de casa de prasila

Rp/Orz 35 ; porumb 20 ; ovaz 15 ; tarate de grau 15 ; mazare furajera 10 ; srot de floarea-soarelui 5.
Nota. Raportul energetic este de 1 : 6,6 cu 13,1% concentratie de proteina digestibila. Se recomanda completarea cu premix vitaminic si mineral.

8. Reteta de nutret combinat pentru femela gestanta, pentru femela lactanta si pentru iepurasii intarcati

Rp/Ovaz 35 ;
porumb 15 ;
lucerna (fan) macinata 14 ;
srot de floarea-soarelui 10 ;
tarate de grau 10 ;
mazare furajera 10 ;
soia 5 ;
drojdie de bere 1.
Nota. Raportul energetic este 1 : 3,9 iar concentratia in albumina de 20,4%. Este necesare completarea cu premix mineral si vitaminic.

Rp/Lucerna ( fan) macinata 30 ;
ovaz 25 ;
srot de floarea-soarelui 12 ;
porumb 10 ;
tarate de grau 10 ;
orz 7;
faina de peste 3 ;
drojdie de bere 1 ;
premix mineral 1,5 ;
premix vitaminic 0,5.
Nota: Raportul energetic este 1 : 4,3 iar concentratia in proteina digestibila de 18.9%. Este recomandabila completarea ratiei cu nutreturi fibroase.


9. Reteta (americana) de nutret combinat pentru femela si masculii de reproductie in activitate si pentru tineret



Rp/Lucerna macinata 40 ;
orz 18,5 ;
soia 18 ;
tarate de grau 15 ;
ovaz 4 ;
turte de in 4 ;
sare 0,5.
Nota. Raportul energetic este 1 : 2,97, iar concentratia de proteina digestibila 25,1%. Reteta se completeaza cu premix mineral si vitaminic.


10. Reteta ("Brand purina" R.F.G.) de nutret combinat complet

Rp/Lucerna (fan) macinata 20 ;
faina de grau furajera 15 ;
tarate de grau 12 ;
taietei uscati de sfecla 11,408 ;
porumb 11 ;
ovaz 10 ;
soia 9 ;
amidon de porumb 5 ;
extract de germeni (colti) de porumb 2,5 ;
grasime furajera 1 ;
premix vitaminic (A, D3, B, in faina de grau furajera) 1 ;
teramicina 0,092.
Nota. Raportul energetic este 1: 3,8, iar concentratia in albumina 20,36%.


11. Reteta (daneza) de nutret combinat complet, granulat, pentru iepurele de casa

Rp/Lucerna (uscata) macinata 40 ;
orz 20,50 ;
tarate de grau 18,25 ;
porumb 10 ;
srot de floarea-soarelui 6 ;
srot de arahide 1,50 ;
faina de carne (cu maximum 10% grasime) 1 ;
faina de peste ( cu maximum 12% grasime) 1 ;
carbonat de calciu 1 ;
protector (nr. 2401) 0,75.
Nota.

Protectorul are in componenta sa urmatoarele elemente (exprimate in procente) :

76,246 vitamine A, D3, B1, B12, niacin-amida, acid d-pantotenic si colin-clorid ;
8,400 sulfat de fier ;
4,671 carbonat de calciu ;
1,650 sulfat de zinc ;
0,360 sulfat de cupru ;
0,072 sulfat de cobalt ;
0,051 iodura de potasiu ;
3,750 etoxichin (santochin).
Complexul vitaminic contine intr-un gram :

18 unitati internationale de vitamina A ;
6 unitati internationale de vitamina D3 ;
5 micrograme de vitamina B1 ;
12 micrograme de vitamina B12 ;
68 micrograme de nicotin-colin-clorid ;
25 micrograme de vitamina E.

Amestecul sortimentelor de nutreturi cu premixurile minerale si vitaminice trebuie facut perfect astfel ca, in ratia de nutret combinat, iepurele de casa sa gaseasca toate elementele necesare vietii si productiei.


Furajarea igienica a iepurelui de casa consta in:

folosirea de nutreturi sanatoase ;
administrarea nutretului in furajatoare curate ;
inlaturarea nutretului murdarit sau alterat ;
trecerea in mod treptat de la un regim alimentar la altul.
Iepurele de casa sa nu fie infometat dar nici surpra-furajat.

Reţetă
de furaj combinat granulat pentru iepuri
(variantă)
1.Porumb 15 %
2.Ovăz 10 %
3. Şrot de floarea soarelui 20,5%
4.Grâu 10%
5.Mazăre 8%
6.Orz 20%
7.Tărâţe de grâu 6%
8.Făină de peşte 2%
9.Lapte praf degresat 1%
10.Drojdie furajeră 1%
11.Fosfat fără fluor 2%
12.Cretă furajeră 1,5%
13.Sare 0,5%
14.Melasă 1,5%
15.Premix 1%

Lucerna macinata 40 ;PB 6,2 celuloza bruta 23%
porumb 15 PB 1,35 celuloza bruta 2,25%
orz 7;PB 0,7 celuloza bruta 5,2 %
mazare 8;PB 1,84 celuloza bruta 1,6 %
srot soia 5 ; PB 2,2 celuloza bruta 3 %
tarate de grau 8 ; PB 1,24 celuloza bruta 8,4%
ovaz 12 ; PB 1,26 celuloza bruta 11 %
srot florea soarelui 5 ; PB 1,45 celuloza bruta 20 %

16,24 PB........celuloza bruta 13,17 %

sare 0,5.
fânul de lucernă pentru conţinutul în: proteină brută - 17,96±0,24 vs. 16,33±0,7 în 2011, celuloză
brută - 32,28±1,03 vs. 27,67±0,67 în 2011 şi 34,36±1,10 vs. 29,45±0,79 în 2012, substanţe
extractive neazotate - 34,40± 1,16 vs. 40,88±1,54 în 2012, fibră detergent acidă - 33,75±0,81 vs.
28,33±0,88 şi calciu - 1,293±0,036 vs. 1,452±0,034 în 2012;
 silozul de porumb pentru conţinutul în: cenuşă brută - 5,57±0,06 vs. 6,33±0,15 în 2011, proteină
brută - 7,39±0,10 vs. 6,12±0,30, fibră detergent acidă - 28±0,46 vs. 25,94±0,34 şi fosfor -
0,224±0,009 vs. 0,185±0,003 în 2011;
 tărâţele de grâu pentru conţinutul în: fibră detergent acidă - 11,53±0,20 vs. 12,84±0,48 în 2011.


Trebuie sa se evita furajarea cu nutreturi inghetate sau prea reci.

Sunt necesare stabilirea unui program de furajare si respectarea lui, creindu-se astfel reflexe conditionate.


sare 0,2%.
Lucerna macinata 40 ;PB 6,2 celuloza bruta 23%
porumb 4 PB 0,94 celuloza bruta 2,25%
srot porumb PB celuloza bruta 8%
drojdie furajera 1,8 PB celuloza bruta
orz 7;PB 0,7 celuloza bruta 5,2 %
mazare 10;PB 2,3 celuloza bruta 1,6 %
srot soia 5 ; PB 2,2 celuloza bruta 3 %
tarate de grau 8 ; PB 1,24 celuloza bruta 8,4%
ovaz 14 ; PB 1,47 celuloza bruta 11 %
srot florea soarelui 5 ; PB 1,45 celuloza bruta 20 %

16,50 PB........celuloza bruta 13,32 % 2274kcal



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 4
nfodor71 25 October 2013  
bune sfaturi multumim pt.ele va doresc bafta
Raportează
arhivarul 25 October 2013  
La fel si d-voastra.
Raportează
AdrianTurda 6 March 2013  
buna
nu puteti sa puneti si tabelul 9 cu cele citeva example de ratii furajere folosite in perioada de ingrasare...???

despre care se vorbeste mai sus...
Raportează
arhivarul 7 January 2015  
Am pus cateva retete , poate te ajuta careva
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.